2015-04-06

Juoda duona su medumi



Paprastutis receptas tamsios duonos kepimui. Recepte nurodyti pagrindiniai ingredientai, tačiau galima paskaninti ir įvairiomis sėklomis, slyvomis, razinomis.
REIKIA
300 g ruginių miltų
200 g kvietinių miltų
1 stiklinė sėlenų
1 stiklinė avižinių dribsnių
40 g cukraus
3 šaukštai medaus
1,5 šaukštelio druskos
0,5 l šilto vandens
3 šaukštai raugo*
1 šaukštelio sviesto skardai ištepti
Kmynų ir (arba) kanapių sėklų duonai pabarstyti

EIGA
Vandenyje ištirpinti medų ir druską. Kitus sausus produktus sumaišyti, dėti raugą, pilti vandenį. (Atsidėti 3 šaukštus raugo kitam kartui.) Skardą ištepti sviestu, sudėti duonos masę, pabarstyti kmynais ir (arba) kanapių sėklomis ir išlyginti duonos paviršių. Uždengti rankšluostėliu ir palikti apie 12 val. Dėti į orkaitę ir nustačius 200 laipsnių temperatūrą kepti 75 minutes. Ištraukus iš skardos atvėsinti (geriausia – ant grotelių, uždengus rankšluostėliu).

Galima kepti ir duonkepėje. Tuomet pabarstyti duonelės viršų ir išlyginti paviršių pasibaigus maišymo programai. Jeigu į programą įeina ir kildinimas, tai laikyti galima ir trumpiau nei 12 val.
*  Raugo galima pasigaminti pačiam arba paprašyti duoną kepančių draugų. Kaip pasigaminti raugą, galite rasti čia .

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą