2015-04-08

Grikinė boba arba dzūkiškas grikių miltų pyragas



Norėjosi pagaminti ką nors lietuviško, taip pat – nebanaliai saldaus. Grikinis pyragas patiko ir man, ir kitiems ragavusiems, tad rekomenduoju išbandyti. Grikių miltų galima įsigyti daugumoje prekybos centrų, kitas variantas – susimalti patiems. Aš naudojau pirktinius.
 
REIKIA
250 g grikių miltų
50 g kvietinių miltų
200 g kambario temperatūros sviesto
5 kiaušinių
125 ml kefyro
150 g cukraus (dėjau ir rudojo, ir baltojo)
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
¼ arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinis šaukštelis sviesto skardai ištepti.
Galima paskaninti riešutais
(Glajui)
100 g cukraus pudros
3 šaukštai citrinos sulčių

EIGA
Pasiruošiame skardą (tinka ir paprasta pyraginė, ir keksinė): gerai ištepame sviestu. 

Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išsukame su sviestu ir cukrumi iki purios masės. Sumaišius miltus ir kepimo miltelius beriame į išsuktą masę. Tuomet beriame druską, pilame kefyrą ir viską gerai išmaišome. 

Atskirame inde iki standžių putų išplakame kiaušinių baltymus. Juos atsargiai įmaišome į paruoštą tešlą. Ją krečiame į skardą, šlapiomis rankomis išlyginame tešlos viršų. Kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje  1 valandą. Ištraukus, paliekame atvėsti. 

Kol pyragas vėsta pasiruošiame glajų: išmaišome iki vientisos masės cukraus pudrą su citrinos sultimis. Jeigu matome, kad masė išeina labai skysta, pridedame daugiau cukraus pudros. 

Glajų pilame ant jau atvėsusio pyrago. Palaukiame kol sustings ir skanaus!

Dėkinga už receptą. Jį radau čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą