2017-10-22

Kaip aš išmokau virti sriubą

Ne vienerius metus atkakliai nemėgau virti sriubos. Jeigu virdavau, tai pagal kokį įdomesnį receptą ar su sultinio kubeliu. Na, ir tai buvo visad – kaip čia pasakius – daugiau ar mažiau sėkmingi (o kartais ir nesėkmingi) eksperimentai. Kol vieną dieną kelios lemiamos aplinkybės atvėrė man akis. Viena iš jų buvo kokybiška vištiena, o kita, dar labiau motyvuojanti, buvo noras pagaminti vieno patiekalo pietus visai šeimai. Jie turėjo tikti man (vadinasi, skanūs ir be priekaištų sau), vyrui (dar ir sotūs), vienerių metukų sūneliui (sveiki, neprikrauti įmantrybių ir kad nesinorėtų išspjauti). Dabar galiu drąsiai pasakyti: išvirčiau bet kokią sriubą ir iš bet ko, bet kuriuo metu, vien iš namuose esančių ingredientų. Vienintelė sąlyga – gabalėlis kokybiškos mėsos (vegetarams šiuo atveju reikėtų lygiai taip pat labai kokybiškų, aromatingų daržovių).

Nuo ko pradėti? Pirmajame žingsnyje pasirinkimas tėra vienas – išmokti virti sultinį. Tai svarbiausias ir labiausiai sriubos skonį pagerinantis ar net nulemiantis dalykas. Sultinys gali buvo daržovių, žuvies, tamsios mėsos ar vištienos. Taip pat gali būti ir kelių minėtų rūšių derinys. Rekomenduojamas naudoti vandens ir mėsos santykis yra 4 litrai 1 kilogramui, vištienai užtenka 3,5 litro. 1 kg mėsos patartina naudoti 100 g morkų, tiek pat svogūnų, porų, vieno saliero. 1 litrui reikia ¼ šaukštelio druskos. Sultiniui išvirus, skaninant jį kitais prieskoniais, druskos taip pat galima pridėti, jeigu trūksta. Tik nepadauginti. Užvirti ant vidutinės kaitros ugnies ir sumažinus ugnį virti lėtai ir ilgai, bent 2 valandas. Galima ir greičiau, bet skonis nukentės. Verdant nuolatos nuimti iškilusias putas. Dar viena gudrybė – išvirus sultiniui jį atšaldyti ir nugriebti susidariusią plėvelę. Tokie bendri patarimai, nors geriau įgudus viską paprasčiausia dėti „iš akies“ ir „pagal skonį“.

Mano favoritas... yra vištienos sultinys. Jį verdu visada taip pat (ir dėl to, kad toks man šiuo metu skaniausias, ir dėl to, kad produktų jam virti visada turiu): tie patys produktai, ilgas lėtas virimas, išvirus paskaninu prieskoniais. Vištieną dedu be odelės, kad nebūtų pernelyg riebu. Be jos ir putų iškyla verdant labai mažai, tad tereikia prižiūrėti, kad virimas būtų tolygus. Jeigu burbuliuoja stipriai, net ir nustačius mažą kaitrą, reikia atidengti puodą ir temperatūrai nukritus vėl uždengti. Išvirus pirmiausia išgriebiu viską, kas virė. Prieš prieskonius dar paragauju. Jeigu atrodo rieboka – skiedžiu užvirusiu vandeniu. 

Turiu pusę puodo puikaus sultinio. Kas toliau? O toliau – linksmiausia dalis mėgstantiems eksperimentus, darbo virtuvėje pabaiga tiems, kam reikėjo tik sultinio (juk skanu ir su koldūnais, skrudinta duona, kibinu) ir tiesiog antra sriubos gaminimo dalis labiau techniškai mąstantiems. Aš esu iš pastarųjų. Išvirtos daržovės jau padarė viską, ką galėjo, tad joms sakome „ačiū, viso gero!”. Mėsytę nuimame nuo kaulo (ji ir pati jau krenta), suplėšome, galima dar pasmulkinti peiliu. Dedame atgal į puodą kartu su bulvėmis, perlinėmis kruopomis (vietoj jų galima dėti, pavyzdžiui, makaronus, tik vėliau), kepintais svogūnais ir morkomis, kitomis daržovėmis. Verdame, kol ilgiausiai verdantis ingredientas būna gatavas (tarkim, kruopos, jeigu jų dėjote, ar bulvės). Na ir viskas, tobula sriuba gali keliauti ant stalo. Galima pabarstyti kietuoju sūriu, dėti grietinės. Ak, tiesa, pamiršau apie eksperimentų mėgėjus. Gera žinia jiems ir visiems kitiems. Į sriubą galima dėti, ką tik norite. Jūsų sriuba – Jūsų taisyklės. Skanaus!

VIŠTIENOS SULTINYS

REIKIA
Vištos šlaunelė
2 l vandens
0,5 morkos
0,5 svogūno
2 lauro lapai
3 kvapieji pipirai
Druskos
Muskato

EIGA
Pusę morkos dar padaliname į kelias mažesnes dalis, dedame į puodą kartu su puse svogūno, mėsa, lauro lapais, pipirais, žiupsneliu druskos. Užverdame ir sumažinus ugnį verdame 2 val. Prižiūrime, kad vanduo virtų lėtai. Nugriebiame iškylančias putas. Išvirus išimame viską iš puodo, skaniname druska (jeigu trūksta), maltais pipirais, muskatu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą