Paprastutis receptas tamsios duonos kepimui. Recepte nurodyti pagrindiniai ingredientai, tačiau galima paskaninti ir įvairiomis sėklomis, slyvomis, razinomis.
REIKIA
300 g ruginių miltų
200 g kvietinių miltų
1 stiklinė sėlenų
1 stiklinė avižinių dribsnių
40 g cukraus
3 šaukštai medaus
1,5 šaukštelio druskos
0,5 l šilto vandens
3 šaukštai raugo*
1 šaukštelio sviesto
skardai ištepti
Kmynų ir (arba)
kanapių sėklų duonai pabarstyti
EIGA
Vandenyje ištirpinti medų ir druską. Kitus sausus produktus
sumaišyti, dėti raugą, pilti vandenį. (Atsidėti 3 šaukštus raugo kitam kartui.)
Skardą ištepti sviestu, sudėti duonos masę, pabarstyti kmynais ir (arba)
kanapių sėklomis ir išlyginti duonos paviršių. Uždengti rankšluostėliu ir
palikti apie 12 val. Dėti į orkaitę ir nustačius 200 laipsnių temperatūrą kepti 75 minutes. Ištraukus iš skardos atvėsinti (geriausia – ant grotelių, uždengus rankšluostėliu).
Galima kepti ir duonkepėje. Tuomet pabarstyti duonelės viršų
ir išlyginti paviršių pasibaigus maišymo programai. Jeigu į programą įeina ir
kildinimas, tai laikyti galima ir trumpiau nei 12 val.
* Raugo galima
pasigaminti pačiam arba paprašyti duoną kepančių draugų. Kaip pasigaminti raugą,
galite rasti čia .
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą