Pomidorai yra labai labai geras dalykas. Ir tikrai keista, kad iki šiol nesu virusi iš jų sriubos. Ypač
naudingas receptas, jeigu pomidorų turite tiek, kad nespėjate galvoti, ką bepagaminti. Tiesa, mūsiški pomidorai nėra labai saldūs, todėl į sriubą papildomai dėjau šiek tiek cukraus.
Reikia:
25 g sviesto
1 svogūno
1 kg pomidorų
2 bulvių
100 ml grietinėlės
750 ml vandens
1 šaukštelio cukraus
druskos, pipirų
Parmezano ar džiugo (tarkuoto pabarstymui)
Eiga
Pirmiausia pasiruošiame ingredientus. Svogūną dalijame pusiau ir plonai supjaustome. Riekelėmis supjaustome bulves. Pomidorus gerai nuplikiname, nulupame, išimame sėklas ir taip pat supjaustome plonomis riekelėmis.
Puode išlydome sviestą, lengvai pakepame svogūnus, kol suminkštėja. Dedame pomidorus, pabarstome druska ir pipirais ir kepame atvirame puode dar 15 minučių. Tuomet dedame bulves, pilame vandenį ir jam užvirus ant mažos ugnies jau uždengtame puode verdame sriubą 1 valandą.
Praėjus valandai nuimame puodą nuo ugnies, dedame cukraus ir smulkintuvu sutriname sriubą į vientisą masę. Jeigu trūkstą prieskonių, pagardiname gausiau druska, pipirais (bet pipirų padauginti nerekomenduoju). Dedame sriubą ant ugnies, pilame grietinėlę. Virti nebereikia, tik pašildyti.
O tada jau pilame į lėkštes ir pabarstę sūriu tiekame valgytojams. Skrebutis čia taip pat labai tinka.
Skanaus!
Originalų receptą rasite knygoje "The Silver Spoon".
2014-08-26
2014-08-22
Cukinijų kąsneliai su sūriu
Gal lengvos vakarienės? Receptas dviems nedidelėms vakarienės porcijoms, nors įmanoma suvalgyti ir vienam :)
CUKINIJŲ KĄSNELIAI su sūriu
Reikia:
1 nedidelės cukinijos
2 pomidorų
1 kiaušinis
80 g fermentinio sūrio (labai gardžiai man nugulė rusijos rinkai neparduota Svalia :))
Pipirų, raudonėlio
Eiga
Cukiniją supjaustome nestoresnėmis kaip pirštas riekelėmis, jeigu kieta - nulupame žievelę. Cukinijas gerai aptepame kiaušinio plakiniu, galima ir visą riekelę įmerkti. Pabarstome maltais pipirais, užberiame tarkuoto fermentinio sūrio (mažiau nei pusę). Tuomet ant cukinijos dedame pomidoro riekelę ar jos pusę, jeigu riekelė per didelė. Pabarstome džiovintu raudonėliu. Dedame likusį tarkuotą sūrį. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
Skanaus!!!
CUKINIJŲ KĄSNELIAI su sūriu
Reikia:
1 nedidelės cukinijos
2 pomidorų
1 kiaušinis
80 g fermentinio sūrio (labai gardžiai man nugulė rusijos rinkai neparduota Svalia :))
Pipirų, raudonėlio
Eiga
Cukiniją supjaustome nestoresnėmis kaip pirštas riekelėmis, jeigu kieta - nulupame žievelę. Cukinijas gerai aptepame kiaušinio plakiniu, galima ir visą riekelę įmerkti. Pabarstome maltais pipirais, užberiame tarkuoto fermentinio sūrio (mažiau nei pusę). Tuomet ant cukinijos dedame pomidoro riekelę ar jos pusę, jeigu riekelė per didelė. Pabarstome džiovintu raudonėliu. Dedame likusį tarkuotą sūrį. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
Skanaus!!!
2014-05-05
KARŠTI SUMUŠTINIAI su keptais kiaušiniais
Dar viena pusryčių idėja kiaušinių mėgėjams :)
REIKIA
4 kiaušinių
6 forminės duonos riekelių
Svogūnų laiškų
1 pomidoro
Fermentinio sūrio
Druskos
Pipirų
EIGA
Suplakti kiaušinius su supjaustytais svogūnų laiškais, druska, pipirais. Kiaušinienę kepti keptuvėje, o tuo pat metu orkaitėje šiek tiek apskrudinti duoną. Tuomet ant duonelės dėti kiaušinienės (galima dar prieš tai aptepti sviestu ar majonezu, jei norisi), riekelę pomidoro ir užtarkuoti sūrio. Kepti, kol išsilydys sūris. Skanaus!
REIKIA
4 kiaušinių
6 forminės duonos riekelių
Svogūnų laiškų
1 pomidoro
Fermentinio sūrio
Druskos
Pipirų
EIGA
Suplakti kiaušinius su supjaustytais svogūnų laiškais, druska, pipirais. Kiaušinienę kepti keptuvėje, o tuo pat metu orkaitėje šiek tiek apskrudinti duoną. Tuomet ant duonelės dėti kiaušinienės (galima dar prieš tai aptepti sviestu ar majonezu, jei norisi), riekelę pomidoro ir užtarkuoti sūrio. Kepti, kol išsilydys sūris. Skanaus!
2014-05-02
Šaltibarščiai su virtais burokėliais
Ko gero, visi ŠALTIBARŠČIUS ruošia savaip, o aš šiandien išbandžiau
šaltibaršius ne su marinuotais, o su virtais burokėliais. Ir turiu
pasakyti, kad esminio skirtumo nepajutau. Kadangi pati konservavimu
neužsiimu, tai man geras atradimas
:) Skonis nenuvylė, tik spalva ryškesnė išėjo. Tiesa, į burokėlius
įspaudžiau šiek tiek citrinos. O visa kita dariau kaip visada. Gal dar
kam nors šis atradimas taip pat pravers:)
2014-04-28
Naminis majonezas
Pasigaminti naminį majonezą labai paprasta! Ar
esat bandę? Iš tiesų yra vos keletas esminių dalykų: šiek tiek
kantrybės ir stiprios rankos :)
REIKIA
2 kiaušinių trynių
1 šaukštelio citrinos sulčių
10 ml baltojo vyno acto
500 ml alyvuogių aliejaus (geriau - kuo švelnesnio, galima alyvuogių aliejų taip pat galima pamaišyti ir su kitu skoniui pašvelninti).
EIGA
Kiaušinių trynius su citrinos sultimis ir actu plakti šluotele, kol masė taps daugmaž kreminės konsistencijos ir šviesios spalvos. Tada prasideda pagrindinis darbas: lėtai lašiname aliejų į turimą masę ir nuolatos sukame. Po kiek laiko pradės matytis rezultatas, masė nuolatos tirštės ir pajusite, kiek ir kaip reikia sukti: esmė, kad masė būtų vienalytė. Kuo daugiau majonezo turime, tuo greičiau jau išeina ir aliejų pilti, taip ir pilame lėta srovele nuolat energingai sukdami. Paranku turėti asistentą, kuris varvintų aliejų pačiam bemaišant, o kartais ir pasikeistų vietomis :)
Kai majonezas gatavas (o ranką jau gerokai maudžia), galima varijuoti papildomais ingredientais: druska, krapai, krienai, česnakas, garstyčios. Aš išbandžiau visus šiuos priedus, bet pasirinkimas - Jūsų :)
REIKIA
2 kiaušinių trynių
1 šaukštelio citrinos sulčių
10 ml baltojo vyno acto
500 ml alyvuogių aliejaus (geriau - kuo švelnesnio, galima alyvuogių aliejų taip pat galima pamaišyti ir su kitu skoniui pašvelninti).
EIGA
Kiaušinių trynius su citrinos sultimis ir actu plakti šluotele, kol masė taps daugmaž kreminės konsistencijos ir šviesios spalvos. Tada prasideda pagrindinis darbas: lėtai lašiname aliejų į turimą masę ir nuolatos sukame. Po kiek laiko pradės matytis rezultatas, masė nuolatos tirštės ir pajusite, kiek ir kaip reikia sukti: esmė, kad masė būtų vienalytė. Kuo daugiau majonezo turime, tuo greičiau jau išeina ir aliejų pilti, taip ir pilame lėta srovele nuolat energingai sukdami. Paranku turėti asistentą, kuris varvintų aliejų pačiam bemaišant, o kartais ir pasikeistų vietomis :)
Kai majonezas gatavas (o ranką jau gerokai maudžia), galima varijuoti papildomais ingredientais: druska, krapai, krienai, česnakas, garstyčios. Aš išbandžiau visus šiuos priedus, bet pasirinkimas - Jūsų :)
2014-04-22
Citrininis kremas (lemon curd)
Šventės gyvos savo tradicijomis, bet ir jas kartais norisi paįvairinti. Citrininis kremas (lemon curd) - nuostabi naujovė mano virtuvėje Velykų proga (ir kaip taip ilgai galėjau be jo gyventi?). Labai labai rekomenduoju saldumynų (ir ne tik) mėgėjams :)
CITRININIS KREMAS
REIKIA
3 kiaušinių
250 g cukraus
125 ml citrinos sulčių
1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės
80 g sviesto
EIGA
Dubenyje virš garų ištirpinti sviestą, šluotele įmaišyti cukrų, tada plaktus kiaušinius, sumaišius įpilti citrinos sultis ir sudėti citrinos žieveles (neįtarkuokite baltosios dalies, kuri yra karti). Gerai išmaišyti, kol ištirpsta cukrus. Palikti ramiai (nemaišant) kaisti apie 15 minučių. O tada jau išmaišyti. Masė turi būti sutirštėjusi. Tuomet kremą perkošti, kad neliktų jokių gumulėlių ir citrinos žievelės. Atvėsęs kremas dar kiek sutirštėja.
Labai labai skanu su bandelėmis ir kitais panašiais kepiniais. Mačiau, kad kai kas tokį kremą naudoja ir tortų pertepimui. Skonis - tikrai nepakartojamas. Jau galvoju apie mango kremo gamybą... :)
2014-04-02
Ridikėlių salotos su sėlenomis
Sveikos, pavasariškai gaivios ridikėlių salotos. Sudėtis labai
paprasta, o išskirtinio skonio paslaptis – linų sėlenos ir kefyras
vietoje grietinės. Tiesiog valgom ir lieknėjam :)
REIKIA (2 porcijoms)
6 ridikėlių
Salotų lapų (tinka Icebergo ar bet kurios kitos)
Ketvirčio ilgojo agurko arba vieno trumpo
2 šaukštų linų sėlenų
100-150 ml kefyro
druskos
pipirų
EIGA
Viskas labai paprasta: salotas suplėšome, ridikėlius ir agurką supjaustome, pabarstome linų sėlenomis, užpilame kefyru, paskanintu druska ir pipirais. Viską sumaišome ir... SKANAUS! :)
REIKIA (2 porcijoms)
6 ridikėlių
Salotų lapų (tinka Icebergo ar bet kurios kitos)
Ketvirčio ilgojo agurko arba vieno trumpo
2 šaukštų linų sėlenų
100-150 ml kefyro
druskos
pipirų
EIGA
Viskas labai paprasta: salotas suplėšome, ridikėlius ir agurką supjaustome, pabarstome linų sėlenomis, užpilame kefyru, paskanintu druska ir pipirais. Viską sumaišome ir... SKANAUS! :)
2014-03-31
Salotos su lašiša
Žinodama, kad turėsiu svečių, nevalgančių mėsos, svarsčiau
kokių įdomesnių salotų pagaminti, panaudojant tai, ką turiu namie. Kolegė
mestelėjo gerą mintį, kuri iš karto sužavėjo ir buvo sėkmingai įgyvendinta.
Tikrai paprasta, labai labai skanu ir idealu vakarienei ar priešpiečiams.
REIKIA (4 vidutinėms arba 2 didelėms porcijoms)
REIKIA (4 vidutinėms arba 2 didelėms porcijoms)
100 g rūkytos lašišos
250 g salotų (labiau tinka „kietesnės“)
50 g lukštentų saulėgrąžų
Šakelės šviežių krapų
0,5 nedidelė citrinos
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 šaukštai rapsų aliejaus
0,5 šaukštelio medaus
EIGA
Nuplauname ir supjaustome (ar suplėšome) salotas, dedame
lašišos gabalėlius, apibarstome paskrudintomis saulėgrąžomis ir kapotais
krapais. Padažui sumaišome citrinos puselės sultis, aliejų, medų. Gerai
išmaišome, kad taptų vientisas ir apšlakstome salotas.
Prie salotų rekomenduoju bandelę su sezamo sėklomis :)
Skanaus!
Skanaus!
Vaisių salotos su kokosų pienu
Pavasarėjant norisi kažko lengvo ir sveiko.
Kartais vietoj daržovių salotų tinka ir vaisiai, tik siūlau ne su jogurtu,
kaip dažnai įprasta, o su kokosų pienu, kuris padažą paverčia labiau
pikantišku, bet kartu švelnesniu. Tikrai galiu patikinti, kad skonis nenuvils :)
REIKIA (3-4 nedidelės porcijos)
1 didesnio obuolio
2 mandarinų
10 vynuogių
2 šaukštų saulėgrąžų
100 ml kokosų pieno
1 šaukšto cukraus
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
Šlakelio citrinos sulčių
EIGA
Pasikepiname saulėgrąžas. Pasiruošiame padažą: į kokosų pieną įmaišome cukrų, imbierą, citrinos sultis. Obuolius supjaustome mažais trikampėliais, mandarinus padalijame skiltelėmis, o vynuoges - pusiau. Pabarstome saulėgrąžomis. Tuomet belieka užpilti padažo. Tinka su ciabatta bandele.
Skanaus!
REIKIA (3-4 nedidelės porcijos)
1 didesnio obuolio
2 mandarinų
10 vynuogių
2 šaukštų saulėgrąžų
100 ml kokosų pieno
1 šaukšto cukraus
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
Šlakelio citrinos sulčių
EIGA
Pasikepiname saulėgrąžas. Pasiruošiame padažą: į kokosų pieną įmaišome cukrų, imbierą, citrinos sultis. Obuolius supjaustome mažais trikampėliais, mandarinus padalijame skiltelėmis, o vynuoges - pusiau. Pabarstome saulėgrąžomis. Tuomet belieka užpilti padažo. Tinka su ciabatta bandele.
Skanaus!
2014-03-11
Makaronai su sūrio padažu
Turiu prisipažinti, kad niekada nemokėjau gaminti makaronų kitaip nei studentišku stiliumi... Ir galų gale ryžausi pagaminti kažką panašaus į tai, ką esu valgiusi vienoje kavinėje, kurios tikriausiai jau net nėra, nes tai buvo prieš keletą metų: geriausi mano ragauti spagečiai švelniame sūrio ir grietinėlės padaže. Gavosi kažkas panašaus į itališkus "carbonara: spagečius. Tad pažadu ateityje surasti originalų receptą. O dabar - tiesiog lietuviški spagečiai sūrio ir grietinėlės padaže.
Reikia:
spageti makaronų (250 g)
sūrio (50-60 g)
grietinėlės (80 g)
kiaušinių (3 trynių ir vieno baltymo)
kumpio (70 g)
česnako (2 skiltelių)
bazilikų, raudonėlių, petražolių
šaukšto aliejaus ir žiupsnelio druskos
Eiga.
Užkaičiame vandenį makaronams, įberiame druskos ir įpilame šaukštą aliejaus. Vandeniui užvirus sudedame makaronus ir verdame ne daugiau kaip 10 minučių.
Kol makaronai verda supjaustome kumpį mažais plonais kvadratėliais (galima kumpio dėti daugiau, jeigu jis pirktinis, naminio tiek užtenka, nes jis sūrus).
Į atskirą indą įmušame 1 kiaušinį ir dar 2 trynius (kai kas deda tik trynius), įtarkuojame sūrį, įpilame grietinėlę, įberiame prieskonių (tik druskos nereikia), viską išplakame ir paliekame laukti savo eilės.
Šiek tiek pakepiname kumpį (man aliejaus neprireikė, bet jeigu kumpis be jokio riebaliuko, gali ir prireikti). Kai kumpis apkepa, dedame sukapotą česnaką ir dar kiek pakepiname ant labai silpnos ugnies arba net išjungus karštį. Česnakas turi tapti gelsvas, o ne rudas :)
Makaronus nukošiame, dedame kumpį, pilame padažo miksą ir viską greitai greitai maišome. Sūris išsilydo, viskas tampa vientisa ir gražu :)
Visas patiekalo gaminimas trunka apie 10 min. (neskaitant vandens užvirimo), suktis reikia greitai. Jeigu makaronai jau išvirę, o padažo darbai dar nebaigti, nieko tokio - pasilikite atskirai šiek tiek karšto skysčio nuo makaronų, jis "sušildys" kiek pravėsusius spagečius ir padažas gausis toks, kaip turi būti :) Tas vandenukas pravers ir jei padažas netyčia išėjo per tirštas.
Rekomenduoju vakarienei :)
Reikia:
spageti makaronų (250 g)
sūrio (50-60 g)
grietinėlės (80 g)
kiaušinių (3 trynių ir vieno baltymo)
kumpio (70 g)
česnako (2 skiltelių)
bazilikų, raudonėlių, petražolių
šaukšto aliejaus ir žiupsnelio druskos
Eiga.
Užkaičiame vandenį makaronams, įberiame druskos ir įpilame šaukštą aliejaus. Vandeniui užvirus sudedame makaronus ir verdame ne daugiau kaip 10 minučių.
Kol makaronai verda supjaustome kumpį mažais plonais kvadratėliais (galima kumpio dėti daugiau, jeigu jis pirktinis, naminio tiek užtenka, nes jis sūrus).
Į atskirą indą įmušame 1 kiaušinį ir dar 2 trynius (kai kas deda tik trynius), įtarkuojame sūrį, įpilame grietinėlę, įberiame prieskonių (tik druskos nereikia), viską išplakame ir paliekame laukti savo eilės.
Šiek tiek pakepiname kumpį (man aliejaus neprireikė, bet jeigu kumpis be jokio riebaliuko, gali ir prireikti). Kai kumpis apkepa, dedame sukapotą česnaką ir dar kiek pakepiname ant labai silpnos ugnies arba net išjungus karštį. Česnakas turi tapti gelsvas, o ne rudas :)
Makaronus nukošiame, dedame kumpį, pilame padažo miksą ir viską greitai greitai maišome. Sūris išsilydo, viskas tampa vientisa ir gražu :)
Visas patiekalo gaminimas trunka apie 10 min. (neskaitant vandens užvirimo), suktis reikia greitai. Jeigu makaronai jau išvirę, o padažo darbai dar nebaigti, nieko tokio - pasilikite atskirai šiek tiek karšto skysčio nuo makaronų, jis "sušildys" kiek pravėsusius spagečius ir padažas gausis toks, kaip turi būti :) Tas vandenukas pravers ir jei padažas netyčia išėjo per tirštas.
Rekomenduoju vakarienei :)
2014-02-03
Omletas orkaitėje
Savaitgaliais jau tapo tradicija vėlyviems pusryčiams gaminti kiaušinius. Viskas prasidėjo nuo paprasčiausios kiaušinienės, bet ilgainiui juk pabosta ir reikia sugalvoti kažką naujo. Šį kartą tai buvo omletas, kurį kepiau orkaitėje. Skonis – tikrai kitoks, nei keptuvėje kepto. Rekomenduoju pabandyti!
Reikia:
Kiaušinių (2 asmenims užtenka 4-5)
Poro (kokių 6 cm)
Pekino kopūsto (visai nedidelio gabalėlio)
Pomidoro (nedidelio arba puselės)
Kietojo sūrio (mažyčio gabalėlio, tik dėl kvapo)
Kumpio ar dešrytės kelių griežinėlių (nebūtinai)
Pieno (šlakelio kaip ir įprastam omletui)
Grietinės (2-3 gerų šaukštų)
Druskos
Pipirų
Baziliko
Eiga
Porą, pekino kopūstą, pomidorą bei kumpį gan smulkiai
supjaustome.
Kiaušinius su pienu ir prieskoniais gerai išplakame šluotele.
Į kiaušinio plakinį įmaišome daržoves.
Į kepimo indo/indų apačią (aš naudojau du atskirus indus) dedame kumpį, tada grietinės.
Supilame omleto masę.
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių.
Viršus turi būti sodriai geltonas (jei baltas – dar neiškepė).
Baigiant kepti į viduriuką įdėjau sulaužytos skrudintos
duonos gabalėlių. Jie skaniai sugėrė dalį kepančios masės, o iš viršaus –
apskrudo. Na, bet tai nebūtina.
Tiesa mano klaida buvo užbarstyti priekonių ant omleto
viršaus, nes „prekinę“ patiekalo išvaizdą šiek tiek pagadino (realybėje ne
itin, bet nuotraukose tai tikrai). Jūs mano klaidos nekartokite ir dėkite
prieskonius tik į omleto vidų.
Skanaus!
2014-01-16
Duonų duona
Nusprendžiau pasidalinti savo kepamos duonos receptu, nors jis nėra mano sukurtas. Šis receptas keliavo iš
lūpų į lūpas (o ir duonos raugas iš rankų į rankas), kol pasiekė mane (ačiū kolegai), ir tikrai nežinau, kas jo išradėjas. Tikiuosi, kad niekieno autorystės teisių nepažeisiu :)
Pirmiausia - ši duona yra be mielių, tad sveikesnė. Jai kepti reikia raugo. Šio galima gauti iš kepančių panašią duoną arba pasigaminti pagal internete, knygose ir kituose šaltiniuose esančius receptus. Pavyzdys galėtų būti Malsenos puslapyje aprašytas raugas.
Mano patirtis su šiuo receptu jau, galima sakyti, ilgametė. Ir taip yra todėl, kad jis yra maksimaliai lankstus, o duona - švelnaus, bet charakteringo skonio. Viskas, ko reikia - tai išlaikytas sausų produktų ir vandens santykis. Priedai - pagal nuotaiką. Iš mano patirties - geriausiai tinka duonos kepimui skirti arba tiesiog kuo kokybiškesni miltai. Ar ruginiai, ar kvietiniai - apsisprendimo reikalas. Skaniausia duona man iškepė, kai naudojau ūkininko šviežiai sumaltus miltus. Iš priedų labiausiai mėgstu slyvas, linų sėmenis, saulėgrąžas, moliūgų sėklas,o skardą ir duonos paviršių visuomet barstau sezamais. Tiesa, kepti galima tiek duonkepėje, tiek orkaitėje. Mano praktika - orkaitė, ypač mėgstu traškią plutelę :) Ir dar ši duona labai skani pakepta ant keptuvės :) Apskritai, ji skani visaip ir su viskuo, o kai kam - ir visai be nieko :)
Reikia
Dažniausiai kepti galima kokį kartą per savaitę, man kartais išeina kartas per dvi savaites (nežinau, ar vėliau raugas tebebūtų geras, galbūt). Jeigu duonos daug nevartojate, tai jums užteks kepti iš pusės nurodytų produktų.
lūpų į lūpas (o ir duonos raugas iš rankų į rankas), kol pasiekė mane (ačiū kolegai), ir tikrai nežinau, kas jo išradėjas. Tikiuosi, kad niekieno autorystės teisių nepažeisiu :)
Pirmiausia - ši duona yra be mielių, tad sveikesnė. Jai kepti reikia raugo. Šio galima gauti iš kepančių panašią duoną arba pasigaminti pagal internete, knygose ir kituose šaltiniuose esančius receptus. Pavyzdys galėtų būti Malsenos puslapyje aprašytas raugas.
Mano patirtis su šiuo receptu jau, galima sakyti, ilgametė. Ir taip yra todėl, kad jis yra maksimaliai lankstus, o duona - švelnaus, bet charakteringo skonio. Viskas, ko reikia - tai išlaikytas sausų produktų ir vandens santykis. Priedai - pagal nuotaiką. Iš mano patirties - geriausiai tinka duonos kepimui skirti arba tiesiog kuo kokybiškesni miltai. Ar ruginiai, ar kvietiniai - apsisprendimo reikalas. Skaniausia duona man iškepė, kai naudojau ūkininko šviežiai sumaltus miltus. Iš priedų labiausiai mėgstu slyvas, linų sėmenis, saulėgrąžas, moliūgų sėklas,o skardą ir duonos paviršių visuomet barstau sezamais. Tiesa, kepti galima tiek duonkepėje, tiek orkaitėje. Mano praktika - orkaitė, ypač mėgstu traškią plutelę :) Ir dar ši duona labai skani pakepta ant keptuvės :) Apskritai, ji skani visaip ir su viskuo, o kai kam - ir visai be nieko :)
Reikia
Raugas
2 stiklinės sėmenų (arba viena stiklinė sėlenų, o kita - sėmenų)
1 stiklinė avižinių dribsnių (arba trijų
grūdų dribsnių)
1 stiklinė lukštentų saulėgrąžų
100 g cukraus
2-3 arbatiniai šaukšteliai druskos
1
litras nevirinto vandens
1 kg rupių kvietinių arba 405 D miltų (arba kokių tik norit kitų)
Sezamo sėklų apibarstyti skardai ir duonelei
Aliejaus patepti skardai
Prie sėmenų, dribsnių ir saulėgrąžų galima pridėti slyvų, razinų, kmynų, moliūgų sėklų ir ko tik sugalvojate, tik atkreipkite dėmesį, kad visi šie skanumynai turi tilpri į tas pačias 4 stiklines.
Eiga
Visus sausus produktus sumaišome, sudedame raugą, supilame
vandenį (jame ištirpinę druską) ir maišome, kol gauname vienalytę masę (tirštos
grietinės tirštumo).
3 šaukštus masės atsidedame rūgimui, dedame į šaldytuvą ir
laikome kitam kepimui.
Skardą ištepame aliejumi, apibarstome sezamo sėklomis jos
dugną ir kraštus. Supilame tešlą, pabarstome sezamais ir paliekame kambario
temperatūroje apie 12 val. (arba per naktį).
Duonelę dedame į šaltą orkaitę ir
kepame nustatę 200 laipsnių temperatūrą apie 1 val. 15-30 min.
Dažniausiai kepti galima kokį kartą per savaitę, man kartais išeina kartas per dvi savaites (nežinau, ar vėliau raugas tebebūtų geras, galbūt). Jeigu duonos daug nevartojate, tai jums užteks kepti iš pusės nurodytų produktų.
2014-01-07
Kepti suvožtiniai
Šie sumuštiniai gimė panašiai kaip ir pica kažkada Italijoj - iš bėdos :) Batono nebuvo, teko suktis su savo namine duona ir išėjo daug geriau nei tikėtąsi, ir bus tikrai dar kartojama :)
Reikia
Eiga
Plonomis pusriekelėmis supjaustome duonelę. Ant "paduko" tepam saikingai majonezo, dedam mažučiais kubeliais pjaustyto kumpelio, pomidoro skiltelę, jalapeno pipiriuko riekelę, vėl saikingai majonezo, fermentinio sūrio riekelę. Dedame duonos kepurėlę, ant jos užtarkuojame kietojo sūrio ir užbarstome raudonėlio. Kepame orkaitėje, kol sūris ant duonelės viršaus gražiai išsilydys ir pagels.
Taip paprasta, o skonis - super!
Skanaus :)
Reikia
- Grūdėtos duonos (naminė - tobulas variantas)
- Kumpelio (naudojau naminį kumpį)
- Fermentinio sūrio ("Gouda")
- Kietojo sūrio ("Parnidžio")
- Pomidoro
- Jalapeno pipiriukų (marinuotų)
- Majonezo
- Raudonėlio
Eiga
Plonomis pusriekelėmis supjaustome duonelę. Ant "paduko" tepam saikingai majonezo, dedam mažučiais kubeliais pjaustyto kumpelio, pomidoro skiltelę, jalapeno pipiriuko riekelę, vėl saikingai majonezo, fermentinio sūrio riekelę. Dedame duonos kepurėlę, ant jos užtarkuojame kietojo sūrio ir užbarstome raudonėlio. Kepame orkaitėje, kol sūris ant duonelės viršaus gražiai išsilydys ir pagels.
Taip paprasta, o skonis - super!
Skanaus :)